Mandy van Schaaik is projectcoördinator bij a.s.r foundation. Of ‘manusje van alles’ zoals ze haar functie zelf liever omschrijft. Zij stimuleert medewerkers van a.s.r om zich naast hun werk in te zetten voor de maatschappij. Zo is een aantal van haar collega’s gaan voorlezen bij de Voorleesexpress Utrecht die Taal Doet Meer uitvoert. Zelf leest Mandy ook voor: practice what you preach, vindt ze.
Het verruimt echt de blik van de medewerkers. Tijdens het voorlezen leren ze dingen die ze ook weer meenemen naar hun werk en dagelijks leven. Het is dus zeker niet ‘ik ga even wat goeds doen’, maar juist heel wederkerig.
A.s.r. foundation wil zoveel mogelijk collega’s inspireren om zich vrijwillig in te zetten en zo te ‘helpen door te doen’. Mandy: “We organiseren bijvoorbeeld Maatschappelijke Teamactiviteiten waarbij collega’s maatschappelijke organisaties helpen door hun handen uit de mouwen te steken. Zo zijn we ook een aantal jaar geleden tijdens NLdoet bij Taal Doet Meer terechtgekomen.” Ook ondersteunt a.s.r. foundation collega’s die in de privé-omgeving vrijwilligerswerk doen met een financiële bijdrage. “Bij een verzekering gaat het om het gezamenlijk delen van risico’s voor nu of later”, vertelt Mandy. “Heb je het niet nodig, dan kan iemand anders wél geholpen worden. Dat sociale aspect zit in de genen van ons bedrijf.“
Naast ‘Helpen door te doen’ richt a.s.r. foundation zich specifiek op financiële zelfredzaamheid. Zo blijkt uit onderzoek dat het overgrote deel van de mensen dat in de schuldhulpverlening zit, grote moeite heeft met lezen, schrijven en rekenen. Daarom wil de foundation collega’s graag stimuleren een bijdrage te leveren aan de taalontwikkeling van kinderen. Want voorlezen heeft een aantoonbaar positief effect op de taalvaardigheid van kinderen. Mandy vertelt: “De VoorleesExpress past daarom ontzettend goed bij ons. Collega’s lezen 20 weken lang elke week voor aan kinderen die opgroeien in een gezin waarvan de ouders slecht in Nederlands zijn of waar Nederlands niet de hoofdtaal is.”
Zelf leest Mandy ook voor, omdat ze graag het goede voorbeeld geeft aan haar collega’s, maar ook omdat ze er ontzettend van geniet. “Ik lees nu voor bij een alleenstaande moeder met een dochter van zes: Eliana. De moeder komt uit Zuid-Soedan en Eliana is hier in Nederland geboren.” Elke week gaat Mandy naar hun huis in Overvecht. “Ik vind het heerlijk. Eliana is zo’n lief en enthousiast kind en haar moeder is ook zo lief. Ze hebben het niet breed, maar toch krijg ik zoveel terug voor mijn inzet. De keren dat ik met een heerlijke maaltijd naar huis ga zijn niet eens meer op één hand te tellen.”
“Bij de gezinnen waar mijn collega’s voorlezen komt het vaak voor dat taal echt het speerpunt is”, vertelt Mandy. “Bij Eliana geldt dat minder, ze spreekt op zich goed Nederlands. Maar ze is vrij onzeker. Het voorlezen is een middel om haar steviger in haar schoenen te laten staan. Ik geloof dat positieve aandacht daar heel veel aan bij kan dragen. We doen ook spelletjes, zoals memory. Eliana wint bijna altijd, ze is er gewoon echt beter in. Dat is dan een enorme opsteker voor haar.” Mandy vindt het afronden van zo’n traject nog wel lastig. “Je hebt echt een band. Maar ik heb ook nog veel contact met het Turkse gezin waar ik mijn eerste voorleestraject deed. Laatst ben ik nog bij familie van hen op kraamvisite geweest. Dus al stopt het voorlezen, het warme contact kan blijven.”
Mandy werkt al een aantal jaar met veel plezier samen met Taal Doet Meer. Ze is zelfs toegetreden tot ons ambassadeursnetwerk en zorgt ervoor dat ze het werk van Taal Doet Meer binnen haar netwerk onder de aandacht brengt. “Voor ons bij a.s.r. werkt deze samenwerking met Taal Doet Meer heel goed”, vindt Mandy. “Taalprojecten passen heel goed bij ons speerpunt. En Taal Doet Meer heeft zo’n mooie vlucht genomen de afgelopen tijd. Er wordt zoveel gedaan en georganiseerd, met het Appeltje van Oranje in 2019 als grote beloning. Dat zegt allemaal iets over de professionaliteit van de organisatie en dat maakt de samenwerking ook heel fijn: het voelt gelijkwaardig.”
Mandy zou graag aan andere organisaties meegeven dat een samenwerking als deze erg waardevol is. “Het verruimt echt de blik van de medewerkers. Tijdens het voorlezen leren ze dingen die ze ook weer meenemen naar hun werk en dagelijks leven. Het is dus zeker niet ‘ik ga even wat goeds doen’, maar juist heel wederkerig.”
Wil je net als a.s.r. foundation vanuit jouw bedrijf vrijwilligerswerk doen bij Taal Doet Meer? Wij verkennen heel graag de mogelijkheden! Aanmelden en meer informatie lezen kan op deze pagina.