Maria Jawoko komt uit Oeganda. Daar behaalde ze haar bachelor Information Technology. Haar man Ramon ontmoette ze in Oeganda, waarna ze trouwden en samen naar Nederland kwamen. Gelukkig en wel wonen ze hier inmiddels tien jaar, samen met hun twee dochters. Maar de eerste jaren waren best pittig voor Maria.
Toen Maria een tijdje in Nederland woonde, kende ze nog niet veel mensen. “Ik was het zat om thuis te zitten, ik wilde erop uit”, vertelt Maria. “Ik wist nog niets van sociale faciliteiten, zoals buurthuizen en zo. Ik voelde me verveeld en eenzaam. Daarom was ik gedreven om mijn netwerk te vergroten. Ik wilde Nederlandse mensen leren kennen, andere vrouwen ontmoeten die ook net in Nederland waren en ik wilde heel graag weer gaan werken.”
“Ik voelde me verveeld en eenzaam”
Maria kwam niet meteen bij Taal Doet Meer, maar via haar vriendin Anna leerde ze de organisatie en het project Eigen Kracht kennen. Omdat Anna al van het project wist, ging zij er eerst heen en vroeg ze of Maria op haar zoon kon passen. De keer erop hebben Maria en Anna omgewisseld. Anna ging op de dochter van Maria passen, zodat Maria naar de bijeenkomst kon gaan. Sindsdien heeft Maria geen één bijeenkomst gemist en was ze helemaal betrokken bij het project Eigen Kracht. “Het was fijn om weer iets te kunnen doen, nog fijner was het dat de bijeenkomsten altijd leuk waren en het vertrouwd voelde. De deelnemers en coaches waren altijd samen aanwezig en betrokken.”
“Ik kreeg alleen maar afwijzingen en raakte gefrustreerd”
Maria werd gekoppeld aan vrijwillige coach Hanneke. Het had geen betere match kunnen zijn. Het was gezellig, maar Hanneke pushte Maria ook. Ze werkten samen aan het CV van Maria en gingen op zoek naar vacatures. Een baan vinden ging niet zonder slag of stoot. Maria: “Ik kreeg alleen maar afwijzingen. Soms kreeg ik niet eens een reactie, of ik kreeg te horen dat ik niet genoeg werkervaring had in Nederlandse bedrijven of de taal niet goed genoeg beheerste. Ik raakte gefrustreerd.”
Maar Hanneke liet het er niet bij zitten. “Ze hielp mij om mijn angsten te laten verdwijnen en te durven.” Opgeven is zonde, want na regen komt altijd zonneschijn. Zo ook voor Maria. “Mijn lucky day was aangebroken. Hanneke vroeg of ze mijn CV naar een bedrijf mocht sturen en niet veel later mocht ik op gesprek komen. Het was een sollicitatiegesprek met drie andere, mannelijke kandidaten voor een baan in de IT. Ik heb geknokt… en het is me gelukt!”
“Ik heb geknokt en het is me gelukt!”
In dit bedrijf begon Maria als trainee infrastructure specialist. Ze was de enige vrouw in de dertig tussen alleen maar net afgestudeerde mannen. Ze gaf niet op. Maria zei tegen zichzelf “Ik wil dit, ik kan het, ik ga door.” En dat is maar goed ook. Want het bedrijf bleek superleuk te zijn. Er waren doorgroeimogelijkheden, het bedrijf keek naar talenten en bood mogelijkheden. Maria groeide door en ging aan het werk bij de afdeling systeembeheer, kreeg vervolgens een vast contract en nu werkt ze op de afdeling business solution, softwaremanagement.
“Hanneke was één van de eerste Nederlandse mensen die ik kende. Ze is als een zus voor mij”
“Hanneke en ik hebben na al die jaren nog steeds goed contact. We vieren samen feest, gaan uit eten en ze past soms op mijn kinderen. Hanneke was één van de eerste Nederlandse mensen die ik kende. Ze heeft veel voor me betekend. Hanneke is net een zus voor mij.”
De ontmoetingen tijdens het project betekenen veel voor Maria. “Je ontmoet anderen, waardoor je je minder eenzaam voelt. Terwijl je bij andere instanties vaak individueel begeleid wordt en niet veel contacten opbouwt. Daarnaast werk je vanuit je eigen motivatie. Je voelt geen druk dat je anders bijvoorbeeld gestraft wordt. Je doet het echt voor jezelf.” De waardering, de gezelligheid en het veilige gevoel maakte Maria enthousiast over het project Eigen Kracht.
Zonder het project Eigen Kracht was ik waarschijnlijk ergens gaan schoonmaken”, vertelt Maria. Een prima baan, maar niet geschikt voor haar. “De meeste mensen zonder Nederlandse achtergrond beginnen zo, terwijl het belangrijk is om te kijken waar je talenten liggen en waar je plezier uit haalt.
“Zonder het project Eigen Kracht was ik waarschijnlijk ergens gaan schoonmaken”
“Ik wilde heel graag contact met Nederlanders, met vrouwen die hetzelfde meemaken als ik en ik wilde graag werk. Dat is allemaal gelukt door het project Eigen Kracht.” Alleen al door de bijeenkomsten besefte Maria dat ze niet de enige was in zo’n situatie. Daar zit volgens Maria echt de kracht van het project Eigen Kracht. Maar ze heeft het succes vooral aan zichzelf te danken. Maria werkte aan haar toekomst, motiveerde zichzelf en ging aan de slag, vanuit haar eigen kracht.
Ken jij of ben jij iemand die ook extra ondersteuning kan gebruiken bij de zoektocht naar een betaalde baan, opleiding, werkervaringsplek of vrijwilligerswerk? Bekijk dan ons project Eigen Kracht.
Ken jij of ben jij iemand die ook extra ondersteuning kan gebruiken bij de zoektocht naar een betaalde baan, opleiding, werkervaringsplek of vrijwilligerswerk? Bekijk dan ons project Eigen Kracht.