In deze handige video’s legt Juf Nederlands uit hoe je een verslag schrijft in het Nederlands. Ook heeft ze video’s over grammatica onderwerpen en voorbereiding op je schrijfexamen.
Op deze handige site vind je een schat aan materiaal voor peuters en kleuters. Per thema vind je leuke werkvormen, liedjes en kun je woordkaarten en praatplaten uitprinten. Kortom, alles om spelend nieuwe woorden te leren!
Op deze site vind je een groot aantal taalspelletjes. Je vind hier inspiratie voor leuke kennismakingsspelletjes of creatieve oefeningen om aan taalvaardigheid te werken. Filter op leeftijd en taalonderwerp en ga samen creatief aan de slag met taal.
Op zoek naar pakkende, grappige of spannende teksten? Op rijketeksten.org vind je een schatkamer aan korte fragmenten, podcasts, gedichten en veel meer. Filter op thema, leeftijd en type tekst.
Ben je gekoppeld aan een middelbare scholier en ben je op zoek naar passend oefenmateriaal? Wil je weten wat leuk en interessant is voor jongeren? Bekijk dan deze inspiratiekaart met tips. Lees wat je samen kunt doen om je pupil taalvaardiger te maken.
Op deze site kun je online oefenen met begrijpend lezen. Klik in het filter de juiste klas aan en kies het soort tekst. Je kunt de teksten online lezen en de vragen maken die erbij horen.
Zonder account heb je toegang tot een paar gratis oefeningen. Wil je meer oefenen? Dan kun je een account aanmaken. Wanneer je lid bent van de bibliotheek en inlogt met je bibliotheekpasnummer en wachtwoord, heb je onmiddellijk toegang tot Junior Einstein. In de bibliotheek kun je ook gratis oefenen.
Op deze site worden allerlei losse onderwerpen helder uitgelegd met behulp van filmpjes. Je kunt per groep (spelling in groep 3, begrijpend lezen in groep 6) een korte uitleg bekijken. Weten welke onderwerpen in welke groep worden behandeld (en waar veel leerlingen in die groep tegen aan lopen!) helpt bij het oefenen met je pupil. Tot slot kun je, na het invullen van je mailadres, ook gebruik maken van gratis oefenbladen.
Een divers wereldbeeld is iets dat we elk kind zouden moeten meegeven. En hoe doe je dat? Met boeken! Maar dan wél inclusieve kinderboeken, niet alleen die vol staan met witte prinsessen en witte brandweermannen. Ook kinderen met een donkere huidskleur of een handicap mogen de hoofdrol spelen. En ook jongetjes kunnen prinsessenjurken dragen.
Wil je samen actiefs doen? Met deze interactieve wandeling door de binnenstad van Utrecht leer je niet alleen de stad, maar ook elkaar beter kennen!
In de bibliotheken van Kanaleneiland, Overvecht, Zuilen en Leidsche Rijn zijn ook wijkwandelingen te leen. Vraag hiernaar in de bieb.
Wil je met je pupil nadenken over de toekomst? Met deze werkbladen van ‘bekijkjetoekomst’ kun je samen aan de slag. Met de werkbladen kun je praten over eigenschappen, wensberoepen, stages en welke leerroute je pupil kan volgen.
Wil jij weten wat er in de wereld gebeurt? En lees je graag nieuws over dieren, sport en nieuwe films, boeken en games? Je leest het allemaal in Kidsweek. Een krant speciaal voor kinderen van 7-12 jaar. Op de website van Kidsweek vind je creatieve Doe-het-zelf tips, moppen en het laatste nieuws over boeken, muziek en games.
Handige website om zelfstandig woordjes te oefenen met flitskaarten en spelletjes. Ook als app te downloaden op een telefoon of tablet. Leerlingen kunnen zelf woordenlijsten of begrippen met een uitleg invoeren of bestaande lijsten gebruiken. Zo kunnen ze zichzelf overhoren.
Mooie kleurplaat van Taal Doet Meer! Print deze mooie kleurplaat en laat hem mooi inkleuren. Ook leuk als een klein kadootje voor een broertje of zusje. Hoeveel vissen tel je in het water? En kun je de letters vinden?
Yoleo motiveert kinderen om wel te lezen! Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Op deze website vind je leuke kinderboeken die je kunt beluisteren én meelezen. Je kunt de snelheid en de lettergrootte zelf aanpassen.
Op www.scholieren.com staan veel boekentips, informatie over examens en wat er gebeurt als je 18 wordt en handige uitlegvideo’s bij verschillende schoolvakken. Van vlogs over literatuurgeschiedenis tot de ultieme uitleg over werkwoordspelling. Handig!
Op zoek naar een leuk leesboek voor jongeren vanaf 12 jaar? De boeken van Leeslicht Young Adults zijn bekende boeken voor jongeren, maar ‘hertaald’ in makkelijke taal. Deze serie is bedoeld voor anderstalige jongeren die al een aardige woordenschat hebben. Het leesniveau is A2/B1. Je vindt de boekjes in de bibliotheek (vraag een medewerker). Ook bij Taal Doet Meer hebben we een aantal exemplaren te leen. Lees hetzelfde boek en praat erover met elkaar!
Wil jij weten hoe je jouw pupil nieuwe woorden leert én beter kan onthouden?
Bekijk dan deze video of download de inspiratiekaart met tips. Succes!
Op zoek naar leuke spelletjes om samen met je pupil te doen?
In dit document vind je meer dan 20 leuke taalspelletjes. Ga samen op een creatieve manier aan de slag met woordenschat, schrijfopdrachtjes of verhalen vertellen. Laat je inspireren door deze praktische, leuke werkvormen!
Wil jij je pupil (meer) laten lezen? Wil je boeken lezen leuker maken? Wil je weten hoe je een goed leesboek kunt kiezen? En wil je weten op welke manier je samen een boek kunt bespreken?
Bekijk dan deze video of download de inspiratiekaart met tips.
Heeft jouw pupil moeite met leren? We hebben een aantal tips voor jouw als taalmentor over hoe je jouw pupil kunt helpen met ‘leren leren’.
Bekijk deze video of download de inspiratiekaarten over Leren & Plannen. Succes!
Maak oefenen met begrijpend lezen leuk! Met dit spel kun je monsters verslaan door leesvragen goed te beantwoorden. Bij het spel zit een boekje met korte, grappige verhaaltjes voor groep 4, groep 5/6 en groep 7/8. Bij de verhaaltjes zitten vragen zoals: Waar speelt de tekst zich af? Wat vind je van de titel? Waar gaat de tekst over?
Het spel is te leen bij Taal Doet Meer.
Wil jij met je pupil oefenen met begrijpend lezen? Wil je weten waar je goede oefenteksten vindt en hoe jullie samen met die teksten kunnen oefenen?
Bekijk dan deze video of download de inspiratiekaart met tips.
Op deze website vind je allerlei informatieve filmpjes, verhalen, quizes en interactieve schoolplaten voor kinderen van alle leeftijden. Met handige filters kun je zoeken per schoolvak, leeftijd of onderwerp. Je vindt hier ook uitlegvideo’s over Nederlandse grammatica en spelling. Ontdek deze website samen met je pupil!