Het Taalmentoraat is bedoeld voor middelbare scholieren waarbij taalvaardigheid een belemmering vormt. De leerling (pupil) wordt ongeveer een jaar gekoppeld aan een vrijwillige taalmentor. Samen gaan ze op een creatieve en speelse manier aan de slag met taal, door bijvoorbeeld samen boeken te lezen, podcasts te luisteren en taalspelletjes te spelen. Natuurlijk is er ook af en toe ruimte om samen erop uit te gaan, bijvoorbeeld naar de bibliotheek, een museum of de film. Hiermee helpen we de leefwereld van de pupil te vergroten.
Als vrijwilliger voor het project Taalmentoraat versterk je de taalvaardigheid van jongeren en draag je bij aan een eerlijke kans om mee te kunnen doen op school én in de samenleving.
De middelbare school van de leerling
Het Taalmentoraat heeft als doel de taalvaardigheid en het taalplezier van de pupil te stimuleren door middel van individuele aandacht. De taalmentoren zijn betrokken vrijwilligers die zelf van taal houden en het leuk vinden om jongeren iets te leren. Ze krijgen training van Taal Doet Meer en begeleiding van een vrijwillige coördinator. Verder staan onze taalconsulenten tot hun beschikking, die kunnen informeren over materialen en aanpak. De wekelijkse begeleiding vindt in principe plaats bij het gezin thuis. Soms wordt er afgesproken in de bibliotheek of op school.
We werken nauw samen met Utrechtse middelbare scholen in de aanmelding van leerlingen. De taalmentor legt na de koppeling met de pupil contact met de schoolmentor en/of docent Nederlands van de pupil. Ze blijven actief betrokken bij het traject door af te stemmen over de ontwikkeling van de pupil en de taalmentor indien gewenst te voorzien van tips voor de begeleiding.
Het aanmelden van leerlingen gebeurt altijd via de middelbare school van de leerling. Heb je als school interesse om een leerling aan te melden en nog geen aanmeldformulier? Stuur dan een e-mail naar jeugd@taaldoetmeer.nl.
Voor iedere middelbare school reserveren we één aanmeldplek. Om een leerling aan te melden stuur je een e-mail naar jeugd@taaldoetmeer.nl, wij sturen je vervolgens het aanmeldformulier. Aanmelden kan gedurende het hele schooljaar. Er is geen vast aanmeld- en startmoment.
Indien aanmelding voldoet aan alle criteria nemen wij contact op met het gezin voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek kijken we naar de taalhulpvraag vanuit de leerling en of de leerling gemotiveerd is om mee te doen aan het project. Vervolgens gaan we op zoek naar een passende taalmentor. Het traject start zodra er een geschikte koppeling met een vrijwilliger is en loopt ongeveer gedurende een jaar. We doen ons best om alle leerlingen zo snel mogelijk te koppelen. Wanneer de koppeling precies gaat plaatsvinden kunnen we niet zeggen; we zijn hiervoor afhankelijk van het aantal beschikbare vrijwilligers.
We begrijpen dat de kans bestaat dat meerdere leerlingen van één middelbare school gebaat zijn bij de hulp van Taal Doet Meer. Wil je meer leerlingen aanmelden? Stuur een e-mail naar jeugd@taaldoetmeer.nl, dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Mocht er geen extra ruimte zijn dan is voor deze leerlingen wellicht passende hulp te vinden via het Stadsnetwerk Gelijke Kansen.
Neem contact op met de schoolmentor van uw kind. De middelbare school beslist of uw kind aangemeld kan worden op basis van de aanmeldcriteria.
Xanne Nanuru
06-182 104 19
jeugd
@taaldoetmeer.nl