Taalplezier van 0 tot 4 pakt de taalachterstand van kinderen bij de basis aan. We doen dit laagdrempelig, aansluitend bij de leefwereld van ouders. Samen met de ouders werken aan een talige thuisomgeving en de taalontwikkeling van hun jonge kind (0 t/m 3 jaar). Dit doen we met drie verschillende trajecten: Taalplezier thuis, Ouder-Kindgroepen en BoekStart.
AanmeldenTaalplezier van 0 tot 4 is gericht op de stimulatie van de taalontwikkeling van kinderen en de verrijking van de taalomgeving thuis. Het richt zich volledig op gelijkwaardig partnerschap met ouders: samen werken aan de taalontwikkeling van het jonge kind (0 t/m 3 jaar).
Taal Doet Meer werkt samen met anderstalige ouders om vanaf het eerste moment aan de slag te gaan met de taalomgeving en geletterdheid in huis. Ook opvoedings- en gezondheidsthema’s komen aan bod. De ouders zijn de belangrijkste partners in onze Taalplezier-trajecten. Om effect te kunnen hebben op de (taal)ontwikkeling van het kind is hun inzet cruciaal.
Taalplezier van 0 tot 4 bestaat op dit moment uit drie verschillende trajecten: Taalplezier thuis, Ouder-Kindgroepen en BoekStart. De eerste twee vallen onder de Taalaanloop van de Gemeente Utrecht. De BoekStartcoach werkt samen met Bibliotheek Utrecht.
In de ouder-kindgroepen komen moeders samen (mét hun kinderen) om ervaringen uit te wisselen, Nederlands te praten (aan de hand van de Gezonde Taal lesbrieven) en om vragen te stellen. Er is altijd een gespreksleider aanwezig die de onderwerpen aansnijdt en er is een lees- en speelvrijwilliger die zich over de kinderen ontfermt. Zij doet taalspelletjes met de kinderen om de taalontwikkeling te stimuleren. Ook hebben de moeders zo de kans om samen met de groep te zingen, dansen en spelen met de kinderen om de (taal)ontwikkeling te stimuleren.
Ouders met minimaal A1 niveau zijn welkom bij de groep. Locatie & tijden ouder-kindgroepen:
Een aantal weken komt een vrijwillige taalcoach thuis bij een gezin met kinderen tussen de 0 en 3 jaar. De vrijwilliger kijkt samen met de ouder(s) naar de taalsituatie thuis en richt zich op taalplezier: het introduceren van een voorleesritueel, spelletjes spelen en samen zingen.
Ook gaan de taalcoach en ouder(s) met lesbrieven aan de slag. Aan de hand van deze lesbrieven worden Nederlandse vaardigheden verbeterd. De ouders en taalcoach gaan op zoek naar handvatten om het plezier in taal thuis te stimuleren. Ze zoeken samen naar een aanpak die past bij de ouders en het kind.
BoekStart is een landelijk leesbevorderingsprogramma. Het laat ouders ontdekken hoe leuk en leerzaam lezen is. Zodra een kind drie maanden oud is, ontvangen de ouders een brief van de gemeente over het belang van voorlezen, inclusief waardebon om gratis bij de bibliotheek een BoekStartkoffer te kunnen ophalen. De bibliotheek Utrecht, Taal Doet Meer en het consultatiebureau werken in BoekStart samen in Utrecht.
Taal Doet Meer begeleidt BoekStartcoaches bij hun werk. De BoekStartcoach is een vrijwilliger die informatie en advies geeft over BoekStart aan moeders met jonge kinderen. De BoekStartcoach is zelf een ervaringsdeskundige, zij is zelf moeder én meertalig, en kan op deze manier advies geven over meertaligheid in huis en het belang van samen lezen en praten met je kind. De BoekStartcoach heeft een spreekuur op het consultatiebureau van Overvecht en Kanaleneiland. Ook is er een BoekStartcoach actief in de hele stad.
Je kunt je aanmelden via de aanmeldbutton bovenin deze pagina. Lukt dit niet, mail dan naar jeugd@taaldoetmeer.nl. Dan helpen we je.
Er zijn ouder-kindgroepen groepen in Overvecht, Kanaleneiland en Zuilen. Bij Taalplezier thuis komt een vrijwilliger bij jou thuis langs.
Er is elke week een les. De les duurt 1,5 uur. Je mag een jaar lang meedoen.
Nee, deelname is gratis.
Ja, je kind van nul tot vier jaar is welkom.
Lilian Kuilman
06 – 819 599 51
ouderenkind
@taaldoetmeer.nl