Taal Doet Meer
Gezonde Taal - Taal Doet Meer
Project Volwassenen

Gezonde Taal

Een zelfstandig bezoek aan de huisarts, een bijsluiter begrijpen of weten waar je terecht kunt als je niet zo lekker in je vel zit: dit is allemaal een stuk lastiger als je de Nederlandse taal niet goed beheerst. Met de methode Gezonde Taal gaan Utrechtse taalleerders aan de slag met het verbeteren van zowel taal- als gezondheidsvaardigheden.

Daarnaast verbinden we de eerstelijnsgezondheidszorg met het (digi)taalaanbod in de stad, zodat signaleren en doorverwijzen soepeler verlopen.

Praktische info

Methode Gezonde Taal

De methode Gezonde Taal bestaat uit een serie lesbrieven voor volwassenen. Elke lesbrief behandelt een gezondheidsthema, zoals gezond eten, stress en ontspanning, de huisarts en zingeving. Door het gebruik van de lesbrieven breiden deelnemers hun woordenschat uit en doen ze kennis op over gezondheid, zorg en welzijn. Bovendien vergroot het hun zelfvertrouwen en leren ze van elkaar door ervaringen te delen.

Hoe wordt Gezonde Taal gebruikt?

We gebruiken de lesbrieven in onze taalgroepen en projecten voor volwassenen en ouders. Daarnaast zetten we het in bij bestaande groepen van maatschappelijke organisaties en bij ontmoetingsplekken, zoals buurthuizen.

Heeft de groep interesse in gezondheidsthema’s? Dan zijn er twee opties:

  • Een vrijwilliger van Taal Doet Meer gaat 10 keer naar de groep om met de lesbrieven te werken. Bij interesse kunnen deelnemers daarna door met taalcoaching.
  • De begeleider van een groep volgt een instructie bij Taal Doet Meer en gaat met de lesbrieven aan de slag in de eigen groep.

Doelgroep

De lesbrieven zijn geschikt voor taalniveau A1/A2. Voor het aanvragen van deze lesbrieven, zie hieronder bij ‘aanvragen materialen’.

Voor A2+ zijn de tien Gezonde Thema’s geschikt, die we met Het Begint met Taal ontwikkelden. Deze kunnen aangeschaft worden via de webwinkel van Van Dale. In dit filmpje zie je een groep taalleerders op B1 niveau die werken met de Gezonde Thema’s.

Aanvragen materialen

Werk je bij een Utrechtse maatschappelijke organisatie of bij een ontmoetingsplek in de wijk en wil je gebruikmaken van de lesbrieven Gezonde Taal of de mogelijkheden verkennen? Neem contact op met danielle@taaldoetmeer.nl. Als je buiten de gemeente Utrecht werkt en je wilt gebruikmaken van de lesbrieven, dan kun je het materiaal bij ons aanschaffen. Voor een overzicht van de thema’s en de kosten kun je mailen.

Aanmelden als Taalcoach

Heb je interesse om als taalcoach een groep te begeleiden in het ontwikkelen van taal- en gezondheidsvaardigheden? Neem dan contact op met taalcoaching@taaldoetmeer.nl.

Veelgestelde vragen

  • – Werk je bij een organisatie in de gemeente Utrecht en heb je interesse in de lesbrieven? Je kan hier gratis gebruik van maken. Voorwaarde is wel dat je onze workshop Gezonde Taal hebt gevolgd of een instructie van onze taalconsulent hebt gekregen over het gebruik van de lesbrieven. Zo kun je ze effectief inzetten. Neem contact op met danielle@taaldoetmeer.nl voor de mogelijkheden.

    – Organisaties buiten Utrecht kunnen de lesbrieven en fotokaarten bij ons aanschaffen en ontvangen daarbij ook een handleiding. Het is wel aan te bevelen onze workshop Gezonde Taal bij te wonen. Je leert dan meer over taal- en gezondheidsvaardigheden, hoe je de lesbrieven effectief kan inzetten en creatieve werkvormen. Voor een overzicht van de lesbrieven en kosten kun je contact opnemen met danielle@taaldoetmeer.nl

  • Vul het aanmeldformulier voor nieuwe vrijwilligers in en vink het project ‘Gezonde Taal’ aan. Of stuur een mailtje naar taalcoaching@taaldoetmeer.nl

  • Je kan jezelf of iemand anders niet individueel aanmelden voor Gezonde Taal. De methode wordt gebruikt in bestaande groepen: binnen projecten van Taal Doet Meer, bij andere (Utrechtse) organisaties of bij ontmoetingsplekken in de wijk.

  • De lesbrieven sluiten het beste aan bij taalleerders met A1/A2 niveau. Voor taalleerders met een hoger taalniveau (A2+/B1) zijn de ‘Gezonde thema’s’ passender (zie ‘Doelgroep’).

Meer informatie?

Daniëlle Sauren
06-182 104 17
danielle @taaldoetmeer.nl

Gezonde taalGezonde taalGezonde taalGezonde taal