Welke documentaires zijn een ‘must see’ voor elke taalvrijwilliger? Wat ons betreft in ieder geval de vier die hieronder getipt worden. Belangrijke thema’s als verbinding, racisme, je thuis voelen en eerlijke kansen komen tot leven in de volgende pareltjes!
In de prachtige documentaireserie ‘Mocronado’s’ blikken 5 Marokkaanse mannen terug op hun (werkende) leven in Nederland. Wat heeft het leven hier hen gebracht en wat heeft het gekost? Voelen ze zich thuis of zijn ze nog steeds te gast?
Een groot deel van de deelnemers van Taal Doet Meer woont in 1 van de ‘minder goede wijken’ van Utrecht. Wijken die in veel opzichten lijken op de Haagse wijk Laak, waar de serie ‘100 dagen in de vergeten wijk’ is opgenomen. Programmamakers Nicolaas Veul en Tim den Besten vragen zich af hoe groot het sociale vangnet in Nederland eigenlijk is. Ze worden geconfronteerd met de vele problemen in de wijk én met hun eigen maatschappelijke betrokkenheid.
De documentaire Alledaagse waardigheid is iets zwaardere kost, maar zeer de moeite waard voor iedereen die meer wil weten over hoe alledaags racisme er uit ziet.
Centraal in deze documentaire staat antiracisme-pionier Philomena Essed, die veertig jaar geleden een boek over alledaags racisme schreef. De documentaire toont de inzet die Philomena Essed al jaren levert. Is het boek na al deze jaren nog actueel?
En last but not least: de veelgeprezen serie ‘Klassen’ over de strijd voor gelijke kansen in het onderwijs. Sarah Sylbing en Ester Gould volgen achtstegroepers vlak voor het eindadvies voor de middelbare school. Sommige kinderen worstelen met hun thuissituatie, anderen gaan gebukt onder prestatiedrang.
Hij is inmiddels al weer een paar jaar oud, maar nog altijd een absolute aanrader voor elke taalvrijwilliger die een kind begeleidt.
Heb je zelf nog een goede kijktip? We horen het graag! Mail naar taalconsulent@taaldoetmeer.nl.