Taal Doet Meer
Artikel

December feestmaand! 10x wereldwijde feestdagen in december

Het is weer december. De maand van donkere dagen en warme truien. December is ook de maand van feestdagen. En dat zijn er wereldwijd waarschijnlijk meer dan je denkt! In deze blog bespreken we 10 wereldwijde feesten die in december worden gevierd.

Internationale December feestdagen - Taal Doet Meer

1. Sinterklaas (5 of 6 december)

Sinterklaas is een kinderfeest en wordt vooral gevierd in Nederland, België en op de Nederlandse Antillen. Sinterklaasavond of “pakjesavond”, wordt in Nederland op 5 december gevierd en in België op 6 december.

Sinterklaas is waarschijnlijk gebaseerd op het verhaal over Sint Nicolaas van Myra. Sint Nicolaas zou drie arme zusjes uit armoede hebben gered door geld door hun raam te gooien. Daarom worden op pakjesavond cadeautjes of “pakjes” uitgedeeld aan kinderen. Ook wordt er veel snoepgoed gegeten. Denk aan pepernoten, taaitaai, chocoladeletters en chocolademunten.

2. Bodhi Dag (8 december)

Bodhi Dag is een feestdag in het boeddhisme. Op Bodhi Dag vieren aanhangers van het mahayana-boeddhisme de verlichting van Boeddha. Op deze dag zou Siddharta Gautama onder een vijgenboom de “verlichting” krijgen en de Boeddha worden. Bodhi Dag wordt vaak gevierd door extra te mediteren, te zingen en vriendelijke handelingen naar mensen en dieren te doen.

3. Chanoeka (meestal in december)

Chanoeka heet ook wel het Feest van de Lichtjes. Tijdens Chanoeka herdenkt de Joodse gemeenschap dat ze de grote tempel in Jeruzalem weer mochten gebruiken. Het feest duurt acht dagen en valt meestal in december. Tijdens Chanoeka wordt elke dag een kaars aangestoken en wordt er veel tijd doorgebracht met familie.

Chanoeka

4. Sankta Lucia (13 december)

In Zweden wordt op 13 december Sankta Lucia gevierd. Waarschijnlijk is Sankta Lucia is gebaseerd op het verhaal van Sint Lucia uit Italië. Tijdens Sankta Lucia lopen jongens en meisjes in een optocht. De meisjes dragen witte gewaden. Eén meisje speelt Sint Lucia na. Zij loopt voorop en draagt een krans met kaarsen of elektrische lampjes. Dit staat symbool voor Sint Lucia die het licht in de duisternis bracht. Met Sankta Lucia wordt veel lekkers gegeten. Bijvoorbeeld lussekatter. Dit zijn gele broodjes met saffraan.

Ook in andere Scandinavische landen, Italië, Kroatië en Hongarije wordt het feest van Sint Lucia gevierd. Elk land viert het op zijn eigen manier.

5. Las Posadas (16 – 24 december)

Las Posadas is een christelijk feest dat wordt gevierd in Mexico, andere landen in Zuid-Amerika en sommige delen van de Verenigde Staten. Las Posadas duurt meestal 9 dagen. Tijdens Las Posadas wordt nagespeeld dat Maria en Jozef naar onderdak zochten voor de geboorte van Jezus. Dit wordt gevierd met optochten, muziek en feesten. Tijdens de optocht loopt een kind verkleed als engel voorop. Er is lekker eten, warme drankjes en er zijn piñatas gevuld met snoep.

Las Posadas

6. Yule (21 december)

Yule is een Germaans feest dat veel wordt gevierd in Scandinavië en andere landen in het noorden van Europa. Yule valt op de kortste dag van het jaar, namelijk 21 december. Dit wordt soms ook winter solstice of midwinter genoemd. Met Yule wordt de geboorte van het licht gevierd. Dit wordt gedaan met vreugdevuren, feesten en traditionele rituelen.

7. Kerstmis (25 – 26 december)

Kerstmis is een christelijk feest dat vooral in Westerse landen wordt gevierd. Van oorsprong herdenken mensen tijdens kerst de geboorte van Jezus Christus. Maar ook veel mensen die niet christelijk zijn vieren kerst. Kerst wordt daarom op veel verschillende manieren gevierd. Bijvoorbeeld door samen te eten met familie, elkaar cadeautjes te geven of door naar de kerk te gaan. Ook versieren sommige mensen het huis met een kerstboom of kerststal.

8. Kwanzaa (26 december – 1 januari)

Kwanzaa is gebaseerd op Afrikaanse tradities en is van oorsprong bedoeld om dankbaarheid te tonen voor de eerste oogsten. Kwanzaa wordt vooral gevierd door Amerikanen van Afrikaanse afkomst. Tijdens Kwanzaa worden de Afrikaanse culturen en gemeenschap gevierd. Er wordt elke dag een kaars aangestoken, die staat voor één van de zeven principes van Kwanzaa. En families komen samen voor eten, muziek en het geven van cadeautjes.

Kwanzaa

9. Oud en nieuw (31 december – 1 januari)

Tijdens oud en nieuw wordt gevierd dat er een nieuw kalenderjaar begint. Veel landen vieren een vorm van oud en nieuw. In Nederland eten veel mensen op oudejaarsdag (31 december) oliebollen. Om middernacht wordt vuurwerk afgestoken. Met Nieuwjaar (1 januari) nemen sommige mensen een nieuwjaarsduik in het koude water. Ook maken mensen soms een lijstje met goede voornemens voor het nieuwe jaar.

10. Omisoka (31 december)

In Japan heet de laatste dag van het jaar “Omisoka”. Op Omisoka bereiden mensen in Japan zich voor op een schone start van het nieuwe jaar. Bijvoorbeeld door het huis grondig schoon te maken.
Ook komen families vaak bij elkaar en eten zij toshikoshi noedels. Dit zijn langgerekte noedels die het symbool zijn voor de overgang naar het nieuwe jaar.

Dit waren 10 bijzondere feestdagen in december. Maar het zijn lang niet alle feesten in december. Wereldwijd zijn er zijn er nog veel meer. Wat je ook viert in december, wij wensen je fijne feestdagen!

Over Taal Doet Meer

In Utrecht leven maar liefst 169 nationaliteiten bij elkaar. Maar niet iedereen weet elkaar te vinden of doet volwaardig mee. Wanneer je de Nederlandse taal nauwelijks spreekt, is het lastig om aansluiting te vinden met je buren, de bijsluiter van je medicijnen te lezen of te overleggen met de leraar van je kind. Daarom zorgen we er met zo’n 1000 vrijwilligers voor dat taal geen belemmering vormt. Geef je op als taalvrijwilliger en maak al met 2 uur per week het verschil!

Word vrijwilliger

Lees meer: