Taal Doet Meer
Verhaal

Dilara “Ik wil mee kunnen doen in Utrecht”

Dilara Has Gokdogan bezoekt al jaren het Taalcafé in Vleuterweide. “Vooral mijn woordenschat is groter geworden. Dat helpt me om deel te nemen aan het dagelijks leven.”

Dilara woont met haar man en peuter in De Meern. Ze komt uit Turkije en kwam vier jaar geleden naar Nederland voor het werk van haar man. Zelf is ze architect. Engels spreken gaat haar goed af, maar Nederlands? Dat is wel een dingetje.

Aanmoediging

Dilara: “Ik ben begonnen met Nederlands leren bij de Volksuniversiteit. De docent van de cursus vertelde mij over het Taalcafé. Ze adviseerde mij om te gaan oefenen, maar ik had in het begin niet genoeg zelfvertrouwen om Nederlands te praten. Pas toen ik aan de derde taalcursus begon, realiseerde ik me dat je om je taal écht te verbeteren, veel zal moeten praten. Vanaf toen stapte ik het Taalcafé Vleuterweide binnen. Dat is bij mij in de buurt.”

“Ik neem nu makkelijker deel aan het leven”

Spannend

Er was wel wat weerstand en ongemak. Dilara: “Ja, ik vond het de eerste keer behoorlijk eng, maar na een paar bezoekjes ging ik steeds meer meedoen. En nu zie ik de verbetering duidelijk. Vooral mijn woordenschat is groter geworden. Dat helpt me om deel te nemen aan het dagelijks leven.”

Weg met Google Translate

Dilara vertelt dat ze voorheen niks begreep van kranten en tijdschriften. Ook met de post had ze moeite. Ze vertaalde alles met Google Translate. Nu begrijpt ze hele zinnen en gebruikt ze nog maar af en toe de Translator. Ook maakt Dilara makkelijker een praatje in de supermarkt of bij de bakker. “De mensen van het Taalcafé hebben me vaak aangemoedigd om de taal te spreken. Fouten maken mag. Voorheen sprak ik altijd Engels, maar nu begin ik altijd in het Nederlands te praten. Ik heb altijd zin om naar het Taalcafé te gaan maar soms geef ik mezelf een korte pauze als ik druk ben of ziek.”

Socializen

Behalve dat de Taalcafés plekken zijn om te oefenen met het Nederlands, bieden ze ook de mogelijkheid tot ontmoeting en gezelligheid. Dilara: “Ik probeer elke week mee te doen en heb daar zeker hele aardige mensen ontmoet. Zowel vrijwilligers als deelnemers. Dat is erg belangrijk voor iemand die nieuw is in het land.”

“We hebben hetzelfde doel. Dat brengt ons samen en schept een band”

Nieuwe vrienden

“Omdat het Taalcafé bij mij in de buurt is, zijn de mensen die ik daar ontmoet ook mijn buren. Met sommige van hen heb ik goede relaties. We zien elkaar buiten het Taalcafé ook, wandelen samen of drinken koffie bij elkaar. Ondanks dat we uit verschillende landen komen en van verschillende leeftijden zijn, hebben we hetzelfde doel. Dat brengt ons samen en schept een band. Daarom zou ik buitenlandse mensen ook altijd aanraden om naar een Taalcafé te gaan. Niet alleen om de taal te leren en je uitspraak te verbeteren, maar ook zeker om te socializen!”

“De eerste keer vond ik behoorlijk eng”

“Ik wil mijn zoon kunnen helpen”

Dilara wil graag bijdragen aan en mee kunnen doen in de Nederlandse samenleving. De taal beheersen is daarvoor essentieel. “Ik ben onlangs mijn eigen bedrijf begonnen in interieuradvies en ontwerp. Daarvoor vind ik het belangrijk om Nederlands te spreken.”

Thuis praten ze als gezin Turks met elkaar. Haar zoon wordt tweetalig opgevoed en leert het Nederlands vooral buiten de deur tijdens het spelen. Binnenkort gaat hij naar school. “Wij willen dat hij beide talen goed leert spreken. Ik denk dat ik niet zo goed Nederlands kan spreken als hij maar ik doe mijn best om hem te kunnen helpen wanneer hij dat nodig heeft!”

Interview: Els Vegter, freelance schrijver/journalist en beeldend kunstenaar.

Over het Taalcafé

Het Taalcafé is een plek waar Utrechtse taalleerders en Utrechtse vrijwilligers met elkaar in gesprek kunnen gaan. Iedereen mag gratis binnenlopen.

Meer info

Lees meer: