Natuurlijk ziet niet iedereen er hetzelfde uit. En dat willen we dan ook graag terug zien in verschillende media. Gelukkig wordt diversiteit steeds meer doorgevoerd in de verhalen en personages van kinderboeken.
Door kinderboeken te lezen die los staan van de dominante westerse cultuur, ontwikkelen kinderen het vermogen om vanuit verschillende denkbeelden naar situaties te kijken. Waardoor ze minder gevoelig worden voor stereotyperingen, hardnekkige mythes en sociale druk. Alleen maar positief dus! Welke kinderboeken kunnen we dan aanraden? We geven je 10 tips voor inclusieve kinderboeken!
Vandaag liggen de knuffels van Zaza sipjes op de bank. Zijn ze ziek? Zaza onderzoekt ze een voor een. Bij Mo de slang plakt ze een pleister. Nu willen de anderen natuurlijk ook een pleister van Zaza, en nog iets anders.. (vanaf 2 jaar)
Oma en Ibi gaan samen naar de stad. Ibi ziet de hele wereld en oma … ziet Ibi. Een hartverwarmend prentenboek over de band tussen oma en kleinkind. (vanaf 3 jaar)
Alle schapen grazen altijd in de schapenwei. Maar één schaapje wil alleen maar door de modder rollen, zoals de varkers. De boer vertrouwt het niet en brengt het schaapje naar de dokter. Die ontdekt iets heel bijzonders. Een prentenboek met vrolijk gekleurde tekeningen. (vanaf ca. 4 jaar)
Olifant wil verstoppertje spelen. Dat kan hij HEEL ERG goed, zegt hij zelf. Zie jij waar Olifant gebleven is? (vanaf 4 jaar)
Ze wil een heel bijzonder cadeau. En ze krijgt haar zin, of niet? Een vrolijk verjaardagsverhaal! (vanaf 4 jaar)
Idje wil niet naar de kapper. Hij vindt zijn krullen mooi. En handig. Hij kan er mooie figuren mee maken en er van alles in bewaren, van zijn speelgoed tot vieze groente. Als de dag aanbreekt dat zijn keurige moeder het niet meer aankan, doen Idje en zijn magische afro er alles aan om mama te slim af te zijn. (vanaf 4 jaar)
Basil is de kleinste thuis. Malik, Yasmine en Mo zijn alle drie groter. Daarom zijn veel dingen voor Basil te hoog, te ver of te gevaarlijk en is hij altijd de laatste. Op een dag maakt dat hem zo boos, dat hij in een woedende, brullende tijger verandert. (vanaf 4 jaar)
Het hoofd van Ada Dapper zit vol met vragen. Net als haar klasgenoot Roza Rozeur is Ada haar hele leven al nieuwsgierig naar van alles. Maar wanneer haar onderzoekstochten en uitgebreide wetenschappelijke experimenten iets te ver gaan, sturen haar vermoeide ouders haar naar de Denkstoel. Misschien dat ze daardoor op andere gedachten komt? (vanaf 5 jaar)
Julian ziet op een dag drie zeemeerminnen. Vanaf dat moment is niets meer wat het was.. hij heeft maar één grote wens: een zeemeermin worden. Wat vindt zijn oma daarvan? (vanaf 5 jaar)
Boele en Moes zijn beste vrienden. Ze wonen in een flat van tien verdiepingen waar altijd wel wat te beleven is. Ze vinden een gewonde meeuw op het balkon en er blijkt een enge heks op de verdieping onder Boele te wonen. Je kunt ook een heleboel kattenkwaad uithalen in zo’n flat en toevallig zijn Boele en Moes daar heel erg goed in… (voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar)
Veel (voor)leesplezier!
In Utrecht leven maar liefst 169 nationaliteiten bij elkaar. Maar niet iedereen weet elkaar te vinden of doet volwaardig mee. Wanneer je de Nederlandse taal nauwelijks spreekt, is het lastig om aansluiting te vinden met je buren, werk te vinden, de bijsluiter van je medicijnen te lezen of te overleggen met de leraar van je kind. Taal Doet Meer gelooft in een stad waarin iederéén mee kan doen. Daarom zorgen we er met zo’n 1000 vrijwilligers voor dat taal geen belemmering vormt. Help jij mee de stad Utrecht te verbinden? Geef je op als taalvrijwilliger en maak al met 2 uur per week het verschil!