Iedere cultuur kent zijn eigen mythes en legendes. Vaak spreken ze groots over de liefde, de dood, heldendaden en verraad. Het Perzische verhaal van Rostam is hierop geen uitzondering. Al sinds de 10e eeuw smullen mensen van deze legendarische held en de schokkende plotwendingen. Maar als je niet beter wist, zou je denken dat Sahand Sahebdivani het verhaal donderdagavond ter plekke verzon. Met zoveel overgave nam hij het publiek mee naar het Iran van toen.
Een volle theaterzaal hangt die avond aan Sahand’s lippen. 150 vrijwilligers, relaties en medewerkers van Taal Doet Meer melden zich bij het halfjaarlijkse Taal Doet Meer Bedank(t)je, een avond ter ere van al die mensen die de missie van Taal Doet Meer ondersteunen. In het karakteristieke voormalig postkantoor aan de Neude, inmiddels bemand door Bibliotheek Utrecht, worden zij warm onthaald door onze collega’s. Aan meester-verhalenverteller Sahand Sahebdivani de eer om al deze mensen te verbinden. Want de verbindende kracht van verhalen, die kent hij als geen ander.
Sahand neemt ons mee langs Western-films, de wasserette van zijn vader in de Jordaan, zijn conservatieve opgevoede moeder die al zingend zijn communistische vader verleid en niet te vergeten de Perzische held Rostam, een bloedstollend verhaal dat hij als kind door zijn vader verteld krijgt. De aanwezigen genieten van “het enorme enthousiasme waarmee het verhaal wordt verteld”, “de kracht van taal” en het “even vergeten waar je bent”.
Onder een drankje in NODA (een klassieke voorloper op de naam ‘neude’, zo komen we te weten) worden al deze indrukken nog eens uitgewisseld. We nemen ons voor om de voorleesboeken eens weg te leggen en onze (klein)kinderen vaker een verhaal te vertellen. Wie weet, op een dag, met net zoveel verwondering en overgave als Sahand…
De mooie foto’s van deze avond zijn gemaakt door Oktay Kalenderoglu.