Taal Doet Meer
Artikel

7 typisch Nederlandse gewoontes die eigenlijk best vreemd zijn… volgens nieuwkomers

De Nederlandse cultuur is een tikkeltje vreemd. Althans, als je er eens goed naar kijkt. Want wat voor ons voelt als doodnormaal, is eigenlijk vaak een ingeslopen gewoonte. En de logica erachter… die is soms ver te zoeken. We vroegen nieuwe Nederlanders: wat vind jij apart aan de Nederlandse cultuur? Zeven verfrissende antwoorden:

1. Koud lunchen (in sneltreinvaart)

De boterhammen vliegen je in Nederland om de oren. Gemakkelijk, snel, en met één hand aan je fiets werk je met de andere hand nog snel je broodje pindakaas naar binnen. Multitasking, check! Want lunchen moet vaak snel, gemakkelijk en… koud?

“Nederlanders vinden lunch niet belangrijk en eten vaak iets snels zoals een boterham met kaas. Af en toe zie ik ook mensen die lunch in de trein hebben! In Italië vinden we het heel belangrijk om een rustige en warme lunch te hebben, samen met onze familie, huisgenoten of collega’s.”

2. Datumprikkertje?

Wie wel eens een groepsuitje heeft georganiseerd weet: plan maar gerust een maand of vier vooruit. Want de persoonlijke agenda van een Nederlander zit bómvol. We zijn sowieso niet zo gesteld op spontane invallen. Samen eten? Dolgezellig. Maar wél even een afspraak maken…

“Nederlandse mensen hebben een agenda voor alles, en maken drie maanden van tevoren afspraken om uit te gaan met vrienden.”

“Een agenda voor privé activiteiten? In Chili plan je maximaal twee dagen van tevoren iets privé in.”

3. Lang leve… de koning?

Iedereen oranje, de straten tjokvol, muziek, feest en kleedjes vol afgedankte rommel. Koningsdag is een belevenis op zich. Een gezellige traditie, maar natuurlijk ook een beetje raar. Want leg een nieuwkomer maar eens uit waarom jij je oude DVD’s verkoopt, omdat de koning jarig is.

“Ik vind het gek dat mensen spullen verkopen omdat de koning jarig is – ja… wij nu eigenlijk ook.”

4. Gefeliciteerd met… de broer van je buurman!

Over kringverjaardagen kunnen we een blog apart schrijven. Wordt daar ooit iemand blij van? Maar los daarvan: ook onze felicitaties worden met verwondering gadegeslagen. Want we feliciteren niet alleen de jarige, maar ook de moeder, broer, tante, vriend, collega (en diegene achterin, geen idee wie het is): “Gefeliciteerd met de jarige!”

“Iedereen een hand geven en feliciteren op een verjaardag. Dat vind ik best raar. Wij feliciteren alleen de jarige.”

5. Bot of spontaan?

Zijn we een kei in zeggen waar het op staat? Of missen we gewoon een stukje tact? Hoe dan ook, het valt op, want meerdere nieuwkomers stellen:

“Nederlanders zijn heel direct – En dat is dan weer lekker Nederlands geformuleerd.”

6. Zorg jij of zorg ik?

Nederland kent 4 miljoen mantelzorgers. Maar ook 2.350 verpleeghuizen. Wanneer thuis wonen niet meer gaat, is het een fijn idee dat vader of moeder ergens wordt opgevangen. Tenminste, zo denken veel Nederlanders erover, maar ook dat is cultuurbepaald. Ons systeem zorgt namelijk geregeld voor scheve blikken.

“Wat ik gek vind? Je ouders in een verzorgingshuis stoppen. Wij zorgen zelf voor onze ouders.”

7. Afscheid

Muziek, bloemen, fotopresentaties, voordrachten, de keuze voor een kist, rouwkaart, gastenlijst, wake… Wanneer het einde is gekomen, brengt dat een heleboel geregel met zicht mee. Tenminste, in Nederland.

“Een begrafenis is iets heel voorbereid. Je gaat dagen lang zakken organiseren hiervoor. In Chili is een begrafenis iets spontaans, binnen twee dagen heeft dit plaatsgevonden.”

Nee jíj bent raar

Zoveel culturen, zoveel mensen, zoveel meningen. We doen de dingen allemaal net een beetje anders, en dat is juist zo mooi. Nieuwsgierig blijven naar de ander en af en toe eens met een nieuwe blik naar jezelf kijken kan verfrissend werken. Want als je het zo stelt… Ja, dan is de Nederlandse cultuur inderdaad best een beetje raar.

Over Taal Doet Meer

In Utrecht leven maar liefst 169 nationaliteiten bij elkaar. Maar lang niet iedereen doet volwaardig mee. Wanneer je de Nederlandse taal niet spreekt, wordt het lastig kletsen met de buurman, solliciteren naar een baan, of omgaan met je klasgenoten. Daarom zet Taal Doet Meer zich in: voor Utrechters, door Utrechters! Jij toch ook?

Word vrijwilliger

Lees meer: